Vocation møder Pipina Rikoy Wedel-Jørgensen: "Jeg når det, jeg når"

Vocation møder Pipina Rikoy Wedel-Jørgensen: "Jeg når det, jeg når"

Vocation betyder levevej, og Vocation Copenhagen blev skabt under en fælles målsætning om at ville danne rammerne for et liv og en hverdag, der skaber ro, fokus og selvomsorg. Vi er dog alle vidt forskellige, og vi vil derfor tage dig med hjem til forskellige kvinder, der har det til fælles, at de alle bruger The Vocation Planner til at balancere deres hverdag.

Vi håber, du kan finde inspiration i andres tilgang til planlægning.




I dag møder vi medstifter af Vocation Copenhagen, Pipina Rikoy Wedel-Jørgensen

Pipina er 29 år og er sammen med sin kæreste, Simon, på 8. år. De mødtes på 1. semester af uni, boede først sammen i en lille lejlighed på Nørrebro, men flyttede for nogle år tilbage til en lækker, lys lejlighed på Østerbro, hvor de nu venter deres første barn. Pipina elsker at dyrke yoga, gå samt løbe ture, nyde naturen, hun finder ro i de små øjeblikke i hverdagen, og så nyder hun en god kop kaffe samt et godt stykke surdejsbrød eller en lækker kage. Desuden elsker Pipina at finde godt genbrug og fin keramik, og så går hun meget op i, at det, hun køber fra ny, er produceret under ordentlige vilkår. Ellers nyder Pipina at fodre sit kærlighedssprog, der for hende er kvalitetstid, nærvær og samvær med venner og familie. Sidst men ikke mindst er Pipina stolt medstifter af Vocation Copenhagen.

Pipina kan desuden følges på instagram: @pipinarikoy

  


Hvad er din vocation?

Jeg er uddannet fra Københavns Universitet, hvor jeg har en kandidat i engelsk med profil i oversættelse. Siden jeg blev færdig, har jeg levet af oversættelse, men min passion og levevej ligger hos Vocation Copenhagen. Det har længe været en drøm at starte et firma, der fokuserer på andet end produktivitet 24/7, som jeg desværre føler, har været en tendens længe. Det ser heldigvis ud til, at tendensen er ved at ændre sig, og jeg er stolt over, at vi som firma er med til at skubbe tilgangen til produktivitet i en anden retning, hvor der - foruden planlægning og drivkraft - er stor fokus på selvomsorg, ro og velvære. Personligt har jeg fundet ud af, at produktivitet bedst effektiviseres gennem lyst, vilje og kreativitet, og derfor bør disse egenskaber imødekommes, så drivkraften forenes med den livsstil, man lever. Dermed undgås det, at utallige deadlines, stress og overbookede skemaer bliver ens hverdag. 

  


Hvordan tilrettelægger du din planlægning?

Vi skabte The Vocation Planner ud fra, hvordan vi mener, planlægningen fungerer bedst, og hvor man bruger mindst mulig hjernekapacitet i dagligdagen på at huske diverse små gøremål. I bund og grund kan The Vocation Planner fungere lidt som en form for personlig assistent. Samtidig giver planneren én mulighed for hele tiden at reflektere over, om man er der, hvor man har lyst til at være. Jeg starter derfor hver måned (første eller sidste dag i måneden) med at reflektere over den forrige måned og ser frem til den kommende. Hvad har jeg/vi (både arbejdsmæssigt og privat) af større arrangementer, begivenheder og deadlines, der skal tages højde for. Det er vigtigt for mig at adskille privatlivet og arbejdslivet, men samtidig have en flydende hverdag, som jeg nyder, uanset om jeg er det ene eller det andet sted.

Hver fredag eftermiddag slutter jeg arbejdsugen af med at kigge på, hvad jeg har nået, og hvad jeg gerne vil fokusere på ugen efter, så det er lige til at gå til mandag morgen. Om søndagen sætter jeg mig sammen med Simon, og vi danner os et overblik over, hvordan vores kommende uge ser ud. Vi lægger samtidig en madplan, jeg noterer mig det bevægelse, jeg gerne vil inkorporere og hvorvidt jeg skal nå nogle private ærinder i ugens løb.

På dagsplan nyder jeg at sætte mig med min morgenmad og gennemgå dagens gøremål. Her fokuserer jeg især på min arbejdsplan, men det er også vigtigt for mig at svare på positivitetsspørgsmålene og sætte mig en intention efter behov. Sidstnævnte gør jeg især i perioder, hvor jeg trænger til en positiv reminder.

 
 

Hvad er en balanceret hverdag for dig?

For mig starter en balanceret hverdag efter en god nats søvn og en rolig morgen. Det er naturligvis ikke givet, og selv efter hårde nætter forsøger jeg at gøre min morgen så rar og rolig som muligt. For mig avler stress negativitet og dårlig energi, så jeg vil forsøge at vende dagen med et nydelseselement, hvis ikke jeg føler, jeg er i balance. Når jeg ikke er gravid, nyder jeg at starte min morgen med en løbetur og/eller en tur i havet. Som gravid har mit fokus primært været på yoga, ro og at mærke min krop. I bund og grund handler balance for mig om at bevæge mig og få frisk luft, hvor jeg tjekker ind med mig selv. Det behøver ikke vare længe. Hvis blot jeg får 10 minutters ro om morgenen, så er jeg meget mere klar til dagen end før. Om det så bliver brugt på løb, yoga, lidt gua sha-massage eller en lidt længere kaffepause, så er det pausen, der er vigtig - og så generelt tage dagen i et roligt tempo, hvor der både er plads til mig-tid, frisk luft og bevægelse. Desuden er balance for mig også kvalitetstid med venner og familie.

 

 

 

Hvornår og hvordan føler du dig mest produktiv?

Jeg er mest produktiv mellem 9.00 og 15.00. Ofte kan jeg dog godt starte tidligere, da jeg ved, mine ultimativt mest produktive timer ligger inden frokosten. Jeg har desuden fundet ud af, at jeg trives bedst med en jævn arbejdsbyrde - har jeg for mange bolde i luften, arbejder jeg alt for længe og må tage aftener og weekender i brug, hvilket ødelægger min balance samt min prioritering for bevægelse og kvalitetstid. Det "farlige" ved selv at tilrettelægge sin tid kan omvendt være, at man får spredt projekterne for meget ud, hvilket kan give en følelse af, at jeg ikke når det, jeg gerne ville.

For mig handler produktivitet egentlig om god planlægning - og så at holde mig til det planlagte. Jeg elsker mit arbejde, men fritiden er for mig lige så vigtigt. Derfor forsøger jeg at balancere arbejdstid og privatliv, så jeg i perioder med mange eller større private begivenheder har en mindre arbejdsbyrde, og i perioder med stor arbejdsbyrde har færre private aftaler. Eftersom Vocation Copenhagen er et lille hjertebarn, nyder jeg også at se det vokse, blive større og udvikle sig - at se mine drømme blive til virkelighed. Forudsætningerne for produktiviteten bliver derfor utrolig vigtig, så jeg kan opnå alt det, jeg gerne vil.

 

 

Hvilke gode vaner/rutiner har du i løbet af ugen?

Jeg nyder min morgenrutine med gua sha samt tid til morgenmad og kaffe, hvor jeg indstiller mig på dagen. Derudover har jeg valgt at elske, at mine morgenløbeture er blevet til eftermiddagsgåture (fordi: gravid). Dét at komme ud og nyde naturen mindst én gang i løbet af dagen gør en kæmpe forskel for mit humør. Jeg håber, at jeg stadig kan holde fast i alle mine små selvkærlige handlinger i ugens løb efter baby, da jeg ved, jeg er et gladere og bedre menneske, når jeg får lidt frisk luft og/eller 10 minutter til mig selv. Desuden er kombinationen af løb og yoga den bedste for min krop og mit sind.

Sidst men ikke mindst forsøger jeg altid at holde private aftaler til 2-3 om ugen - alt afhængig af min arbejdsbyrde. Jeg lader nemlig bedst op hjemme og har brug for at være i rare og vante omgivelser. Så fungerer mine rutiner  bedst.

 


 

Hvad gør du, når du føler dig stresset og/eller overvældet?

Jeg forsøger at bevare roen og se på, hvad jeg har af arbejdsopgaver, jeg er helst skal håndtere og hvilke, der kan vente. Det, der kan vente, må vente til en anden dag. Hvis ikke det nødvendige haster, vil jeg - modsat mit produktive gen - give mig selv formiddagen. Nyde min kaffe, tage et længere bad, ligge under dynen en ekstra halv time, pleje min krop, gå en tur. Hvad end jeg føler for den dag. Når jeg er blevet mere klar i hovedet, sætter jeg 45-60 minutter af til at nå så meget som muligt. Er jeg blevet mere motiveret derefter, fortsætter jeg i intervaller, og ellers vil resten af dagen foregå i et helt roligt tempo.

Hvis det nødvendige haster, starter jeg dagen i intervaller af 25 minutter, indtil det er gjort - og så giver jeg mig selv fri. Jeg lever generelt efter intentionen: “Jeg når det, jeg når,” hvilket virkelig hjælper mig i travle perioder.


Jeg trives utrolig dårligt under stress og pres, og jeg priser mig derfor lykkelig for, at jeg er så privilegeret, at jeg (stort set) selv kan tilrettelægge min hverdag - og dermed ofte har mulighed for at rykke rundt og give mig selv plads til bare at være, når det en sjælden gang er nødvendigt.

 
 

Hvordan skaber du selvomsorg og velvære i løbet af din dag?

Som det ser ud lige nu, giver jeg mig selv ret meget tid til mig-tid. Jeg har min morgenrutine, min bevægelse og ofte giver jeg mig selv en Self-care Sunday, hvor jeg fylder aftenen med en masse selvforkælelse, da det lader mig godt op til en ny uge. I løbet af ugen lytter jeg meget til podcasts, og så har jeg lavet egne playlister på Spotify, der kan hjælpe mig finde ro og ind til mig selv. Om jeg er lige så privilegeret, når baby kommer, må tiden vise. Men der går ikke én dag, hvor jeg ikke har haft minimum 10 minutters mig-tid af den ene eller anden slags. Både Simon og jeg værdsætter mig-tid på hver vores måde, og vi er gode til at give hinanden plads til bare at være i løbet af en almindelig dag, da det er et behov, vi begge har.


 

Hvordan ser din ideelle hverdag ud?

Min ideelle hverdag starter med en rolig morgen, hvor jeg får en sund og nærende morgenmad, har min mig-tid og gerne en form for bevægelse. Dernæst en skøn arbejdsdag, hvor jeg får lov at være kreativ, produktiv og komme videre med alle vores projekter. Gerne en eftermiddag i naturen, måske en to-go kaffe og en podcast i ørene. Aftenen skal helst stå på et godt solidt hjemmelavet måltid, som Simon og jeg nyder sammen, men det kunne lige så vel være en hyggeaften med venner eller familie. Og så i seng - min ideelle hverdag starter egentlig først og fremmest med en god nats søvn, da det gør, jeg fungerer bedst mentalt (hvilket jeg nok også snart kan vinke pænt farvel til).

 
 

 

Har du et godt råd til øv-dage, hvor man føler sig uoplagt og lad?

Giv dig selv tid og plads. Lyt til dig selv og dine behov - og udskyd det, der kan udskydes. Fortæl dine nærmeste, hvordan du har det og accepter, at i dag er øv. Det hænder for alle, og det trøster mig at vide, at der er en ny dag i morgen, hvor verden forhåbentlig ser lidt lysere ud. Jeg påvirkes personligt meget af vejret, så jeg har fundet, at på grå og kolde dage er stearinlys, varm te/kakao og en købekage noget, jeg virkelig nyder - gerne i sofaen med Simon og en god film/serie, som kan aflede mit hoved. Skinner solen handler det mest af alt om at komme udenfor og få den friske vind i håret. At finde hyggen frem er klart noget, der hjælper mig til at genfinde roen. Og så taler jeg om, hvad det er, der eventuelt går mig på. Jeg er også privilegeret over, at Sabrina (medstifter af Vocation Copenhagen) og jeg også er gode venner privat, så jeg har mulighed for at sige, hvis dagen er dum, og jeg nok ikke er den mest produktive humørbombe dén dag. Mine skuldre falder tit 5 cm, når jeg har lettet mit hjerte og får sagt højt, at jeg er lad den dag. Desuden er Simon også en god lytter, så hvis ikke mine selvomsorgstiltag i løbet af dagen har hjulpet, gør vi aftenen ekstra hyggelig.